Leica M10-D

Lisse, 24 oktober 2018. Leica Store Lisse presenteert met de Leica M10-D een nieuw bijzonder model in het Leica meetzoekercamera segment. De Leica M10-D brengt de analoge beleving naar de wereld van de digitale fotografie. In plaats van het LCD beeldscherm is de achterzijde van de camera voorzien van een mechanische draaiknop voor belichtingscompensatie en een geïntegreerde uitklapbare duimsteun voor extra stabiliteit. Het bevestigd de associatie met alle analoge Leica M-modellen. Fotografie met de Leica M10-D is een ervaring die sterk gericht is op essentiële aspecten die zich concentreren rond de elementaire parameters voor beeldcreatie zoals; compositie, diafragma, sluitertijd en de ISO gevoeligheid.

Deze nieuwe Leica M-camera beperkt zich echter niet alleen tot de analoge facetten van zijn karakter. In combinatie met de eveneens nieuwe Leica FOTOS app biedt het tal van extra mogelijkheden en functies, zoals het remote bedienen van de camera via een smartphone en draadloze bestandsoverdracht naar een tablet.

Alle instellingsmogelijkheden van de Leica M10-D zijn gemaakt met mechanische bedieningselementen. In plaats van een beeldscherm heeft de achterkant van de camera een mechanische instelknop voor belichtingscompensatie die doet denken aan de filmgevoeligheidsinstelknop die men van analoge Leica M-camera's gewend is. Het analoge uiterlijk van de camera wordt verder benadrukt door een uitklapbare duimsteun die sterk doet denken aan de gecombineerde filmtransport- en sluiterspanhendel van de analoge Leica M-modellen.  Deze levert een beslissende bijdrage aan de bediening van de camera, vooral bij het fotograferen met één hand.

Draadloze controle en connectiviteit met de Leica FOTOS APP

Het is aan de fotograaf om bij het fotograferen met de Leica M10-D te bepalen welk deel van de digitale technologie in de workflow wordt gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld de Wi-Fi-functie direct met het instelwiel op de achterkant van de camera worden geactiveerd, om de camera snel en eenvoudig te laten communiceren met iOS- en Android-apparaten. In wezen wordt het LCD-scherm "losgekoppeld" van de camerabehuizing en leidt het de fotograaf niet langer af van het proces van het uitkaderen en maken van de foto. Talrijke functies van een moderne digitale camera worden ook beschikbaar gemaakt door de nieuwe Leica FOTOS APP. Naast het op 100% beoordelen van foto's, biedt deze APP ook afstandsbediening van de camera met Live View. Veel belichtings relevante instellingen kunnen gemaakt worden en de ontspanner van de camera kan daarna via de APP draadloos en op afstand bediend worden.

Afhankelijk van de behoeften van de fotograaf kunnen ook instellingen zoals o.a. het beeldformaat (DNG en/of JPG) of witbalans vanuit de APP ingesteld worden. Omdat alle instellingen van de APP worden opgeslagen en bewaard in de camera, kunnen fotografen de Leica M10-D zo configureren, dat deze voldoet aan hun specifieke behoeften wanneer zij dat nodig achten. Daarnaast kan de Leica FOTOS APP ook gebruikt worden om foto's over te zetten naar iOS- en Android-apparaten om ze te delen op social media kanalen en op te slaan in een persoonlijke fotostream. Dankzij het gebruik van het DNG-formaat kunnen zelfs RAW-opnamen naadloos door de APP worden overgezet naar geschikte beeldbewerkings APPs die op iOS- of Android-apparaten zijn geïnstalleerd.

Kantelbare Leica Visoflex zoeker met ingebouwd GPS

Voor meer flexibiliteit en controle kan de optionele Leica Visoflex elektronische zoeker gebruikt worden met de Leica M10-D. Dit is bijvoorbeeld bijzonder handig bij het fotograferen met groothoek- en/of teleobjectieven of bij het vastleggen van complexe onderwerpen of scènes waarbij een nauwkeurige instelling van het scherptepunt van essentieel belang is. Daarnaast beschikt de Leica Visoflex over een tilt mogelijkheid die fotografen in staat stelt om vanuit verschillende hoeken te fotograferen. De Leica Visoflex geeft ook de meest recente opname gedurende maximaal vijf seconden weer en heeft een geïntegreerde, satellietgestuurde GPS-module voor geotagging van alle gemaakte opnamen. 

Fluisterstille sluiter in een minimalistische behuizing

Een ander unieke kenmerk van de Leica M10-D is het extreem lage geluidsniveau van zijn sluiter en daardoor met de Leica M10-P de stilste ontspanner van alle M-Camera’s die Leica ooit gebouwd heeft. Dit maakt het de eerste digitale M-Camera die nog discreter is dan zijn analoge voorgangers. Het bijna onhoorbare ontspannen van de sluiter, maakt deze camera het ideale gereedschap om authentieke opnames uit het hart van het leven zelf te kunnen maken, dus in situaties waar rust en stilte essentieel zijn. Het ontwerp van de Leica M10-D is zeer discreet, onopvallend en minimalistisch, net als de manier van fotograferen die het ondersteunt. De camera heeft geen Leica red dot logo op de voorzijde en heeft alleen de naam Leica op de bovenplaat staan. De metalen bescherming van de flitsschoen gaat naadloos over in het ontwerp van de bovenplaat, zodat ook de bovenkant visueel een afgesloten geheel vormt.

De meetzoeker: een accurate kijk op de wereld

De meetzoeker heeft altijd een zeer belangrijke rol gespeeld in het de glorieuze erfgoed van het Leica M-Systeem. Een aantal belangrijke aspecten van deze legendarische scherpsteltechnologie werden verder geoptimaliseerd in de Leica M10. Om de weergave van het onderwerp te verbeteren, werd het gezichtsveld met 30 procent vergroot en de vergrotingsfactor verhoogd naar 0,73. De Eye-relief in de M-10 (de optimale afstand van het oog tot het zoekeroculair) was ook aanzienlijk toegenomen. Dankzij een toename van 50 procent in deze afstand, in de Leica M-10, is de zoeker zeer comfortabel te gebruiken, in het bijzonder voor fotografen die een (zonne-)bril dragen. Daar de nieuwe M10-D alle kenmerken heeft van de Leica M10-P, is het dus ook voorzien van deze sterk verbeterde M meetzoeker.

De sensor: het digitale canvas

Een belangrijk onderdeel van de Leica M10-D is de 24 MP, Full-Frame CMOS sensor. De nieuwe technologie leidt tot sterke verbeteringen in alle relevante beeldparameters: indrukwekkend dynamisch bereik, een uitstekende contrast weergave, uitzonderlijke scherpte en de fijnste resolutie in details. De unieke pixel- en microlens architectuur maakt een bijzonder grote lensopening mogelijk. Zelfs lichtstralen die onder een schuine hoek op de sensor komen worden nog nauwkeurig opgevangen door de fotodiodes.

Dit is nog verder verbeterd ten opzichte van de vorige generatie Leica M (Type 240) sensor. De glazen afdekplaat van de sensor werkt als een infrarood "cut-off" filter en vermijdt zo ongewenste breking en vervormingen die veroorzaakt worden door extra lagen glas. Het weglaten van het low-pass filter in de Leica M camera’s, zorgt er voor dat de Leica M10-D maximale beeldscherpte levert. Dit leidt tot een beduidend betere beeldkwaliteit, met name bij groothoek- en zeer lichtsterke objectieven. Dankzij het ontwerp van de sensor van de Leica M10-D is het ISO-gevoeligheidsbereik zeer groot. Het staat waarden toe tussen ISO 100 en 50.000 met aanzienlijk verbeterde ruiskenmerken bij hogere ISO-instellingen. De Leica M10-D opent geheel nieuwe gebieden van de fotografie en levert een uitzonderlijke beeldkwaliteit, zelfs onder moeilijke lichtomstandigheden.

Het bedieningsconcept: intuïtief en teruggebracht tot de essentie

Sinds het begin draait het bij Leica M-camera's eigenlijk alleen om de essentiële functies. Dit principe is nauwgezet gevolgd in de Leica M10-D, die nieuwe normen stelt op het gebied van intuïtieve bediening en snelle toegang tot de instellingen die relevant zijn in de fotografie. Bijvoorbeeld op de achterkant zit slechts een instelwiel voor de belichtingscorrectie en het aan/uit zetten van de ingebouwde Wi-Fi zender in de camera.  Het belang van bepaalde instellingen is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en fotografische behoeften.

Een van de meest onderscheidende kenmerken van de Leica M10-D is verder de ISO-draaiknop op de bovenplaat. Hierdoor kunnen alle essentiële opnameparameters, zoals scherpstellen, diafragma, sluitertijd en ISO waarde handmatig worden ingesteld, zonder gebruik te maken van het menu en zonder het aanzetten van de camera! Hierdoor ontstaat er een nog directere controle en grotere discretie bij het fotograferen.

Beschikbaarheid en prijs van de Leica M10-D

De Leica M10-D wordt binnenkort leverbaar en de adviesverkoopprijs bedraagt € 7.630,00 inclusief B.T.W. en is straks beschikbaar bij de Leica Store Lisse.

De Leica FOTOS App is vanaf nu gratis te downloaden in de Google Play Store™ en de Apple App Store™.